Коронавирус: първият предупредителен сигнал на гръцкия пазар на недвижими имоти
Коронавирус: първият предупредителен сигнал на гръцкия пазар на недвижими имоти

Първият предупредителен сигнал за пазара на недвижими имоти дойде в петък от Банката на Гърция, в разгара на коронавирусната епидемия. Анализаторите на BoG казват, че несигурността относно по-широките последици за вътрешната и световната икономика създава нови условия, които биха могли да окажат значително влияние върху пазара на недвижими имоти, поне в краткосрочен план.

„Като се има предвид голямата зависимост на пазара на недвижими имоти от туризма и други сектори на икономиката, се очаква цените на недвижимите имоти да останат непроменени през първите няколко месеца на 2020 г. Или в някои случаи те ще изпитват натиск, степента на който ще зависи главно от това колко дълго продължава настоящата пандемия. Вътрешното и чуждестранното търсене ще се възстановят веднага щом ситуацията се нормализира. “

През последните няколко години пазарът на недвижими имоти в Гърция силно зависи от чуждестранните купувачи, тъй като по-голямата част от търсенето идва от чужбина. През 2019 г. нетният приток на капитал от чуждестранни инвеститори, според BoG, достигна 1,5 милиарда евро, което е с 28,5% повече в сравнение с 2018 г. Повечето от тези инвестиции бяха насочени към жилищни имоти, както в популярни летни дестинации, така и в централна Атина и южните предградия на столицата.

В този контекст се наблюдава значително увеличение на продажните цени. В цяла Гърция цените нараснаха със 7,2% миналата година в сравнение с 2018 г., докато в Атина цените се повишиха с 10,4%. Както обаче е отбелязано в доклада на BoG, покачването на цените и търсенето не се разпространи на целия пазар именно поради предпочитанията на чужденците за конкретни места. Следователно е очевидно, че едно от условията за окончателно и пълно възстановяване на пазара на недвижими имоти е засилването на вътрешното търсене. Очаква се това да се случи постепенно в комбинация с по-нататъшно подобряване на икономиката.

Освен цените, постепенното подобрение на жилищния пазар се потвърждава и от ръста на инвестициите в жилищни недвижими имоти в контекста на строителни дейности, които през 2019 г. нарастват с 12,1% спрямо същия период на миналата година, след увеличение от 17,2% през 2018 г. Въпреки това показателят остава нисък в сравнение с брутния вътрешен продукт, само с 0,8%.

Наблюдава се също значително подобрение на ситуацията на пазара на търговски недвижими имоти: цените през първата половина на 2019 г. (които включват най-новите налични данни) се увеличиха с 6,7% за офиси и 9,7% за магазини в Атина.

Related Posts

Compare

Enter your keyword